3/11/07

Notícies elaborades per l'alumnat de 3r d'ESO

El mosquit Tigre ataca de nou

S’han detectat més de 150 casos de picadures a Granollers. Tothom està nerviós perquè és possible que s’estigui estenent per tot el Vallès.

¿Com és aquest moquit?
És un mosquit que es caracteritza per les seves ratlles negres i blanques tan en el cos com en les seves potes. La seva mida és d’uns 5 a 10mm.

¿Què fer si ens pica?
En quasi totes les ocasions són picadures molt lleus i senzilles, ara però, s’ha de tenir molt en compte si la persona hi és al·lèrgica perquè llavors s’ha de trucar d’immediat al 112.

¿Com evitar la picadura ?
Els repel·lents són la cosa més eficaç. Per tal d’aplicar-lo de la millor manera possible, s’ha de fer de la següent manera: primer, s’ha d’aplicar una quantitat generosa de repel·lentnt sobre les mans.
Quan la tenim a les mans l’hem de repartir uniformement per tot el cos (de no ser així no ens faria efecte).


¿Com evitar el mosquit a casa ?
Fent servir aquests mètodes:
-Tireu llaunes i envasos vuits
-Traieu aigües sobrants
-Netegeu regularment goteres
-No deixeu aigua estancada

¿D’on ha sortit?
Aquest mosquit prové principalment del sud-est asiàtic, Madagascar i Nova Guinea (encara que ara s’estigui escampant per la resta dels continents del món).

Altres dades
Aquests mosquits no piquen tan sols de nit (com els mosquits que tots coneixem), sinó que també ens poden picar durant tot el dia.

Alba Alarcon


L’escalfament Global i el Canvi Climàtic

●La contaminaciói està fent que el canvi climàtic avanci cada vegada més ràpid.-

A causa de la contaminació de les ciutats el canvi climàtic avança cada vegada més , els glaciars canvien, cada dia es destrueixen més ràpid i desapareixen .

La muntanya mes alta del món (Everest) està perdent centímetres per l'escalfament global i el canvi climàtic , dues paraules que semblen iguals però són diferents.

Escalfament global

És el fenomen observat en les mesures de la temperatura que mostra en terme mitjà un augment en la temperatura de l'atmosfera terrestre i dels oceans en les últimes dècades . Es produeix a causa de la contaminació dels humans .

Canvi climàtic

Es diu canvi climàtic a la variació global del clima de la Terra. Tals canvis es produeixen a molt diverses escales de temps i sobre tots els paràmetres climàtics: temperatura, precipitacions, nuvolositat .Són deguts a causes naturals i, en els últims segles, també a l'acció de la humanitat. Aquestes dues situacions estan cada vegada augmentant més, però perquè això pari hem d'ajudar al planeta de diferents formes .




Nair Cádiz






El títol: El mosquit


Peu de foto:






Subtítol: Un animal verinós

Cos: Cada vegada hi ha més mosquits a Espanya

Entrada:

Cada vegada hi ha més espècies de mosquit a Espanya això es deu al canvi climàtic i a la temperatura que està augmentant. Estan venint espècies com el mosquit tigre, mosquits zancudos, etc...Hem de tenir en compte el canvi climàtic, perquè sinó encara vindran mes noves espècies de mosquits i altres insectes. A Espanya s’hi han detectat alguns casos de mosquits tigre que han picat a la gent, no és molt verinós però pica una mica més que el normal, també és dolorós i molta gent té reaccions al•lèrgiques i han d’anar al metge. Per culpa del canvi climàtic estant venint més insectes com la llangosta.

Jordi Tablada



EL MOSQUIT TIGRE ARRIBA A ESPANYA
Científics espanyols asseguren que el mosquit tigre ha arribat a Espanya
El mosquit tigre o Aedes Albopictus ja ha arribat a Espanya, ja que s’ han donat casos de picadures als habitants.

Es tracta d’ un mosquit que es caracteritza pel color del seu abdomen punxegut i les ratlles blanques i negres de les seves potes. Les femelles tenen una trompa allargada i punxeguda que utilitzen per extraure la sang dels mamífers, d’ on treuen els nutrients per al desenvolupament dels ous. Els mascles s’ alimenten del nèctar de les flors.

Els científics asseguren que aquest mosquit no comporta cap mena de perill, com pot fer-ho a l’ Àsia però la picadura es més molesta.
No es pot fer res per aturar aquesta plaga, però, es poden utilitzar insecticides i altres productes com per ,exemple, repel·lentents d’ insectes que portin N, N-Dietil-Metatoluamide (DEET), per evitar les seves picadures. Aquest insecte proé de l’ Àsia i diuen que durant el 2007 la seva propagació sera major.







Raul Gómez de Cádiz



Intrús a els pobles de Catalunya
El mosquit tigre ja es pot veure pels pobles propers de Barcelona

Laura Segovia

S’ha trobat indicis de que ha arribat a Catalunya el mosquit tigre. El mosquit tigre és un mosquit una mica més gran que un normal, es pot distingir pel seu color negre amb ratlles blanques, la seva picada és més gran que una d’un mosquit convencional i es veu que pica més.

Com que aquest mosquit cria en petites aglomeracions d’aigua, es recomana a les persones que ja tenen problemes amb ell, que buidin qualsevol acumulació d’aigua.

Aquest mosquit prové d’Africa, i es veu que ha arribat a Europa per conseqüència del canvi climàtic, s’adverteix que possiblement apareguin mosquits d’espècies que només vivien a l’Àfrica.
(Fotografia del Mosquit tigre)






Nova raça de mosquit per Catalunya

S’han trobat indicis de que el mosquit tigre ha arribat a alguns pobles dels voltants de Barcelona.Laura Vallvé

Aquests darrers dies una nova raça de mosquit ha afectat als veïns de diversos pobles del voltant de Barcelona. S’han adonat de que no era un mosquit normal perquè les picades són mes grans i piquen més que les normals. Hi ha gent que, fins i tot, s’ha pensat que tenia una reacció al·lèrgica i han anat al metge. El mosquit es caracteritza perquè és negre amb unes ralles blanques per tot el cos. La mida és una mica superior a la d’un mosquit corrent i també tenen un fibló mes llarg.

Aquest mosquit pot ser molt perillós, ja que és més resistent que els mosquits ordinaris. Les larves es crien en petites acumulacions d’aigua com basses o bassals. Per això, es recomana a tots els habitants de pobles propers a zones afectades que buidin qualsevol acumulació d’aigua a fi de que no evolucioni la situació i no es puguin reproduir més.

Encara no es sap d’on ha sortit aquest mosquit, ja que sol ser freqüent en zones de l’Àfrica i no d’Europa. Els científics creuen que es pot deure a un producte transportat des d’algun lloc on hi hagi aquesta classe de mosquit i un cop aquí es reproduís, però encara no ho saben del cert.

Laura Vallbé



La contaminació a les platges

La contaminació augmenta cada dia més en les nostres platges.
Les platges cada dia estan més brutes. Turistes o nosaltres mateixos hi anem a passar-hi
Un bon dia de platja, però no hi respectem les normes.
É molt desagradable anar-hi a una platja a passar-hi una bona estona i trobar-se tot l’aigua plena de deixalles: plàstics, llaunes, etc.
No contaminem només d’aquesta manera també hi aboquem incontroladament aigües residuals, que contaminen molt l’aigua del mar.
Per això, a la platja de la Barceloneta a Barcelona han anat agafant voluntaris per netejar-la, durant tota una setmana.
La gent haurà d’ anar-hi tots els dies bé a la tarda o bé al mati, com millor li vingui, per netejar-hi.
Han d’ estar durant una hora mínim netejant.
Per això quan aneu a les platges heu de ser molt respectuosos i reciclar al més possible.


Rocio Guerrero



POC?

No serà poc d’aquí a dos-cents anys.





Gasos emesos per una fàbrica de Barcelona al costat del riu Besós.


Barcelona, 28 de octubre

El fet de que hi hagi fàbriques a tot el món que produeixen gasos tòxics ja no és una novetat; però amb això tots estem aconseguint destruir-nos inconscienment.
L'esclafament global és alguna cosa seriosa, no es pot prendre en broma perquè d’això depenem totes i cadascuna de les persones que habitem al planeta.
Les fàbriques no són un perill si es tractés d’una sola; però el fet de que hi hagi milions en tota la Terra ho complica tot. Vivim despreocupats del que pot passar, però seguim sense adonar-nos que contaminem tant que fins i tot canviem el clima del món, escalfant-lo, i fent-lo més indefens cada vegada.

Els polítics, i no solament ells, tenen en les seves mans l’oportunitat de fer-nos veure que això es alguna cosa que ens afecta a tots. Una solució per exemple seria produïr lleis de les quals s’obligués als ciutadans a fer servir els transports públics en els dies de cada dia, caminar més sovint en comptes d’agafar el cotxe per anar a comprar el pa, etc.
Pot semblar poc des d’aquest punt de vista, però si tots col·laborem per nosaltres mateixos, ajudarem a fer del món un lloc segur.



Nerea Molina




ELS MOSQUITS TIGRE ARRIBEN A CATALUNYA

S’HAN TROBAT MOLTES ESPÈCIES DE MOSQUITS AL BAIX LLOBREGAT, UN D’ELLS ES PENSA QUE ES EL MOSQUIT TIGRE.
S’han trobat al Baix Llobregat, molts mosquits, diferentdel que és habitual, la gent es pensa que estan rodejats de mosquits tigre.
Els científics han analitzat la zona i es creu que la gent no està molt equivocada perquè segons les picades a la gent, és una espècie de mosquit no habitual.
Es creu que estan localitzats en aigua estancada, com rius, llacs...
El mosquit tigre és d'origen asiàtic que ja ha arribat a molt països de tot el món, entre ells, el nostre.
Ara s’està investigant l’espècie en el Departament de Salut i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, per buscar una solució a aquest problema, que poc a poc afecta a més pobles.
Les picades de mosquits tigre són grans, duradores i solen fer mal, però en canvi no són ni verinoses ni mortals.


Laura Rodríguez



VOLCÀ EN ERUPCIÓ
Gran erupció d’un volcà a prop de les Bahames





Volcà en erupció

Ahir a la tarda es va produir una erupció d’un volcà a les Illes Juanita, la qual cosa va afectar a moltes famílies.
Hi van haver sis morts, tres dels quals eren nens entre sis i vuit anys.
Els seus pares estan força afectats per la pèrdua dels seus fills.
Els altres tres que han mort eren adults que vivien per la zona.
També hi ha hagut tretze ferits, alguns greus i uns altres no.
“Els anirem atenent el més ràpid possible”, ha declarat el metge de la Creu Roja mentre trepen Quatre afectats més de prop del volcà.

També ha causat greus mals materials, com cases derruïdes i botigues de records de les Illes, que han quedat molt malament.



Tània Duarte



EL MOSQUIT TIGRE

D’on prové el mosquit tigre?

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és un mosquit que es caracteritza per les seves potes ratllades en blanc i negre i el seu cos petit, blanc i negre. Prové del sud-est asiàtic i actualment ocupa un hàbitat que s'estén des de Madagascar fins a Nova Guinea cap a l'est i fins a la latitud de Corea cap al nord. Addicionalment, es tracta d'una espècie invasora que s'ha estès en multitud de països de tots cinc continents.
Un membre típic de mosquit tigre té una llargària d'uns 5 a 10 mm. Com els altres membres de la família dels mosquits, la femella està equipada amb una trompa fina i allargada, l’agulla, que usa per prendre sang per nodrir els seus ous. En contrast, el mascle de l'espècie s'alimenta principalment de nèctar. La femella es reprodueix dipositant els seus ous a prop d'aigua, però no directament a dins (com fan altres mosquits, habitualment a prop d'aigües estancades). En canvi, qualsevol contenidor obert amb una petita quantitat d'aigua és suficient perquè les larves es desenvolupin.
A diferència de molts dels mosquits més estesos i comuns el mosquit tigre pica durant tot el dia, tot i que té un màxim crepuscular.





Débora Villaba



EL RELLOTGE S’ENDARREREIX 1 HORA AQUEST DIUMENGE

Es Reduirà un 5% el consum de llum a les llars catalanes i espanyoles. El Parlament Europeu creu que té efectes positius

Laia Moragriega



Des de 1974, quan es produí la crisi del petroli, alguns països van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar la llum del sol.
Aquest diumenge, catalans, espanyols i europeus hauran de atraçar el seu rellotge , és a dir, a les 3 seran las 2. Per tant, dormirem una hora més.
El Parlament Europeu afirma que el nou horari té efectes positius ja que, fomenta les activitats a l’aire lliure, l’oci, el turisme i la salut pública.
Tota cosa positiva, té la seva negativa: els espanyols asseguren que el canvi d’horari els afecta a l’hora de dormir.<






DUES LÍNIES DE RODALIES TALLADES PER EL “AVE”

Un Accident greu en les obres del “AVE ” fa parar 2 línies de rodalies de Barcelona.

El centre de cooperació d’operacions ferroviàries ha decidit tallar 2 de línies de rodalies a causa d’un accident amb l’AVE. Les línies són les del trajecte entre Bellvitge i Sants. Aquestes línies són substituïdes amb un “ pla alternatiu ” que consisteix en sustituir, els trens per autobusos, durant aproximadament una setmana, i que afecta a 100.000 usuaris.
També s’utilizarà el metro, s’ha acordat que els bitllets seran abonables als autobusos , al metro i a FGC.
Els usuaris estàn molt indignats i preocupats, uns diuen que poden perdre la feina, d’altres que han de cuidar els fills...
A part les dates d’inauguració de l’AVE que hi havien previstes, s’anul·len, tot ha sortit malament i afirmen que les línies estara tallades més de 7 dies.





Gisela Jiménez

SIDA, UNA MALALTIA PERILLOSA

EL VIRUS DE LA SIDA ES VA ESCAMPAR PEL MÓN DES D’HAITÍ


El virus de la sida es va escampar al món des d'Haití, on va arribar procedent d'Àfrica a mitjans dels anys seixanta.
Ho diu un estudi de la universitat d’arizona publicat en una revista nord-Americana "Proceedings of the National Academy of Sciences".aquesta hipòtesi desfà la que diu que VIH va passar d’Àfrica directament als Estats Units , c0m es deia fins ara.
La ruta que a seguit el virus és molt important saber com a evolucionat la malaltia per poder fer una vacuna contra el virus.
Els científics diuen que el virus va començar als anys seixanta a Haití el 1966. Als Estats Units hi va arribar el 1969.
Van arribar a aquesta conclusió després d’analitzar les mostres dels cinc primers portadors del VIH que es van detectar als Estats Units, tots ells procedents d’Haití. Segons la investigació de Michael Worobey , Haití va ser el nucli de la malaltia, que va estar enllà més temps i això li ha permès mutar més.



Helen Castillo


TROBA UN NOU MOSQUIT

S’ha trobat un nou mosquit que ha sigut anomenat Perth.
Els expert han asegurat que és un mosquit de Polònia.
Que va arribar a Catalunya per un camió de fruits secs.
Hi ha més de 100 persones afectades per les seves picadures, que produeixen una infecció, que dóna febre,i la gola se’ls inflama.
També surten erupcions per tot el cos, que només es poden treure per làser.
Aquests trataments són molt costosos, els afectats preguen que la seguretat social els pagui aquests tractaments.
Les víctimes i les famílies estan posant denúncies a la companyia de fruits secs que transportaven aquests mosquits.
No cal dir que els fruits secs han estat requisats,i han prohibit a la companyiaque venguin més.
Aixó és tot,els mantindrem informants.

Sílvia Carrillo