26/11/08

Dictat del dia 2 de desembre i tasques a l'aula d'ordinadors del dia 27 de novembre

El dictat que farem de la unitat 3 el dia 3 de desembre serà el tros que hi ha a la pàgina 92 del llibre de català més aquest altre tros que teniu aquí tot seguit.

" La proliferació de Pares Noel als balcons de Catalunya s'està convertint en una autèntica invasió. Un horror! Aquesta figura, inexistent en la nostra cultura i les nostres tradicions, i fins fa una vintena d'anys pràcticament descneguda pels nostres infants, és ara omnipresent. No ens el podem treure de sobre i el que és pitjor, amenaça directament els nostrats Reis Mags de l'Orient i el tió. Però el Pare Noel no ho tindrà fàcil, ja que ja hi ha molta gent que comença a estar-ne farta i ja està organitzant per reivindicar que es recuperin les nostres tradicions."



Tasques a l'aula d'ordinadors del dia 27 de novembre

Segrestat un fotògraf espanyol a Somàlia
• José Cendón, que treballa per a l'agència francesa AFP, cobria l'increment de la pirateria

El fotògraf espanyol José Cendón, que treballa per a l'agència francesa AFP, i que té la base a Addis Abeba, és un dels periodistes segrestats al nord de Somàlia, segons el conductor del vehicle en què viatjava quan ha estat capturat.

Almenys dos reporters han estat segrestats avui al nord del país, on cobrien la informació sobre l'increment de la pirateria en aigües somalis i les adjacents. Els segrestos s'han produït a Bosasso, la capital de Puntlàndia, regió on els pirates tenen el refugi.

Fonts del Govern semiautònom local han informat Efe que han estat segrestats dos periodistes. No obstant, AFP, que cita un altre responsable de la regió, sosté que són quatre els segrestats: un espanyol, un britànic i dos somalis. En tot cas, les fonts oficials no han facilitat els noms de les víctimes, cosa que ha causat confusió.

Dubtes sobre on han fugit els raptors

Bile Mohamoud, assessor d'informació de la Presidència de Puntlàndia, ha admès a Efe per telèfon que encara tenia "dubtes sobre les nacionalitats" dels segrestats, i assegurava que s'estan fent investigacions: "Hem ordenat a la policia que investigui i capturi els segrestadors, però de moment no sabem cap on han fugit".

En qualsevol cas, homes armats, segons la policia i testimonis dels fets, han assaltat els dos periodistes, un al seu hotel de Bosasso i l'altre en un cotxe, quan es dirigia a l'hotel, i se'ls han emportat en direcció desconeguda.

Un testimoni, Yahya Mohamed Amir, de 35 anys, ha dit per telèfon des de Bosasso que "semblava molt organitzat, perquè els autors s'han repartit la feina": mentre uns segrestaven un periodista a l'hotel, altres capturaven l'altre pel camí. "Aquesta és una zona molt perillosa i no és per què els periodistes vénen aquí", ha afegit Amir.

Els estrangers, objectiu de les bandes locals

Dos periodistes estrangers, la canadenca Amanda Lindhout i el fotògraf australià Nigel Brenna, segueixen desapareguts a Somàlia des que van ser segrestats l'agost passat, juntament amb un càmera somali, Abdifatah Mohamed Elmi, que també feia de traductor, i van ser suposadament traslladats al sud del país per una banda armada.

Els periodistes i els empleats d'organitzacions humanitàries estrangers són objectiu de bandes armades a Somàlia, sobretot a Bosasso. El desembre del 2007, una banda va segrestar la metge espanyola Mercedes García i la infermera argentina Pilar Bauza, que van ser posades en llibertat el gener d'aquest any després de pagar un rescat de 200.000 dòlars, segons mitjans locals.

El caos polític en què està sumit el país, amb un Govern federal de transició fracassat i amb gran part del territori sota el control de milícies islàmiques i alguns senyors de la guerra, ha fet que proliferin les bandes de delinqüents armats i, a Puntlàndia, els pirates, que amenacen la navegació.


El Periódico (26-11-08)


1. Fes un resum de 5 línies del contingut del text.


2. Assenyala el pronoms dels tres primers paràgrafs i digues de quin tipus són.

3. Assenyala les vocals tòniques dels dos últims paràgrafs i digues-ne el seu signe fonètic.


4. Busca sinònoms de la paraula periodista


5. Dóna la teva opinió personal de 5 línies del que en penses d'aquesta notícia