7/1/09

calendari d'exàmens de la unitat 4 de català i nous llibres afegits a la llista

Proves de la unitat 4 de català


Dia 27 de gener dictat.


Dia 29 de gener prova a l'aula d'ordinadors.


Dia 30 de gener prova a l'aula.


Dia 27 de febrer presentació del resum i de l'opinió personal del llibre de lectura a quartaparets@gmail.com o quartbparets@gmail.com.





Llibres de lectura afegits a la llista del primer trimestre.

1. L'emperadrius dels eteris. Laura Gallego. Bromera edicions.

"La Bipa no vol saber què hi ha més enllà de les coves càlides on habita la seva gent. No creu en els contes de fades, Però l’Aer, fascinat per la llegenda de la mítica Emperadriu, vol conèixer aquell món de gel banyat per la llum d’un estel blau on es diu que no existeix el patiment ni la fam. Per això inicia un perillós viatge en què haurà d’arriscar la seva vida... i de la Bipa, que el seguirà d’amagat per salvar-lo del que considera una mort segura".

2. Aiguafang. Joan Lluís Lluís. La Magrana

"Som en una Barcelona sotmesa a una quasi constant pluja d'aiguafang que corromp la pedra dels monuments antics, difumina els contorns del paisatge i dificulta el caminar de la gent. És una societat decadent i consumista, de persones avorrides de viure i que converteix les successives onades d'immigrants en mà d'obra esclava. En aquesta ciutat, tres personatges marginals, l'assassí, l'esclau i l'oreneta, s'observen i se segueixen per intentar salvar-se i, potser, estimar-se. Aiguafang és una novel·la d'atmosferes opressives i de situacions límit. Joan-Lluís Lluís ha escrit una faula crua i colpidora amb esclats de tendresa."

3. El pont dels jueus. Martí Gironell. Columna edicions, SA

"El mestre d'obres Prim Llombard rep l'encàrrec del comte de Besalú de construir un pont fortificat. Malgrat que els habitants de la vila veuen aquesta obra com a providencial, el constructor aviat sofreix els obstacles d'una intriga per afavorir que un altre senyor s'apoderi del comtat. Els conspiradors fan servir tots els seus poders a l'abast, naturals i sobrenaturals, per aconseguir el seu objectiu. Confinada al call, la comunitat jueva passa a ser un suport indefugible en l'intent d'aturar aquest atac. Provinent de la Llombardia amb el seu pare, el fill adolescent del mestre d'obres, Ítram, es veu abocat als perills d'aquesta lluita pel poder. Però al mateix temps accedeix al món secret dels jueus, on coneix la captivadora Jezabel. Aventures, passions i misteris a la Catalunya medieval."

4.Pandora al Congo . Albert Sánchez Piñol. La Campana.

"Thomas Thomson és un escriptor que en realitat fa de "negre" d'una altre "negre" d'un escriptor de novel·les barates, fins que un advocat li encarrega escriure les memòries d'un condemnat a mort per l'assassinat dels fills d'un duc. Garvey era el criat dels assassinats i comença a contar-li una història d'allò més apassionant Una expedició al Congo que comença com una aventura en busca de tresors amagats, or i diamants en una terra quasi verge i acaba amb el relat més fascinant que en Thomas havia sentit mai. Les aventures tant ben contades per Garvey es van instal·lant en la vida d'en Thomas esdevenint una veritable obsessió, més que per les experiències per un dels personatges que apareix de les profunditats de la terra: una dona. Una dona alta i prima de pell blanquíssima que crearà una aureola de fantasia, enigmes i passions i canviarà la convivència entre els germans i serà la seva perdició. Aquesta dona misteriosa absorbeix també la voluntat del criat (amb qui viu una veritable passió a la selva) i finalment al mateix Thomas que, sense haver-la vist mai es convenç de que no podrà viure sense ella.L'autor ens sorprèn pas a pas i a mesura que el llibre va avançant es torna més irreal, més inversemblant, però no deixaràs de llegir per conèixer el final i com no la dona misteriosa, que al final és vista pel Thomas en una de les visites que fa a l'acusat a la presó, encara que la perd i no hi pot parlar. Després que en Thomas ha escrit tota la historia de la búsqueda de l'or, la guerra amb uns personatges del submon d'on pertany la dona, els assassinats, la passió... l'escriptor descobreix que tot ha sigut una farsa de Garvey per lliurar-se de la mort i que la dona misteriosa ni ve de cap submon ni es tant misteriosa. En realitat el criat no es més que un assassí que sap inventar-se històries millors de les que ell mai podrà escriure i que en canvi ell seguirà sent un escriptor mediocre, però encara més enfonsat i decebut de la vida."




5.Tretze tristos tràngols. Albert Sánchez Piñol. La Campana.

"Hi un esquimal que fuig d’un ós, ¿o potser és l’ós que fuig de l’esquimal? I un armari que s’empassa misteriosament una dona. I un espantaocells que vol fer-se amic dels corbs. I l’excèntrica tripulació d’un vaixell fantasma. Són tretze faules modernes en què l’autor combina magistralment la fantasia, l’humor i l’existència quotidiana."
6. Els homes que no estimaven les dones. Stieg Larsson. Columna edicions, SA.

"En Mikael Blomkvist, periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium, és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d’Estocolm. El seu delicte ha estat fer públiques una sèrie de greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país. Abans d’entrar a la presó, però, rep una curiosa trucada: en Henrik Vanger, patriarca d’una altra de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet. Amb l’inestimable ajut de Lisbeth Salander, una jove pertorbadora i socialment inadaptada, carregada de tatuatges i pírcings, i amb memòria fotogràfica i unes habilitats com a hacker insuperables, formarà un tàndem perfecte i junts es veuran arrossegats dins una espiral de secrets i mentides que no s’haurien imaginat mai.Corrupció política, espionatge industrial, intrigues familiars, protagonistes inquietants, amor al límit... tots aquests són només alguns dels ingredients que fan que aquesta apassionant obra hagi estat batejada per mitjans de tot el món com la novel•la negra de la dècada i que més de quatre milions de persones ja hagin devorat les seves pàgines."

7. La noia que somiava un llumí i un bidó de benzina. Stieg Larsson. Columna edicions.

"És la continuació del llibre Els homes que no estimaven les dones".

8. El diari de la Neus. Glòria Llobet. Bromera edicions.

"La Neus, una noia de catorze anys, confia al diari els seus maldecaps d'adolescent: la convivència amb la mare i el germà, les relacions amb les amigues, el pas de l'escola a l'institut, la descoberta de l'amor... Però un accident de moto que pateix un amic seu l'obligarà a replantejar-se moltes coses i la farà convertir-se en una persona adulta. "


9. Hikikomori. Jordi Faura. Bromera edicions.

"Hikikomori és una paraula japonesa per a designar un jove, generalment adolescent, que, incapaç d'assolir les metes rígides traçades per la societat, reacciona aïllant-se'n. En aquest llibre, ambientat al Japó, trobarem un retrat àcid del buit que, en el món desenvolupat actual, impera en la vida de molts joves i del procés d'autodestrucció que alguns emprenen. Hikikomori (L'era del buit) va resultar guanyador del XXII Premi de Teatre Ciutat de València."

10. Petons de diumenge. Sílvia Soler. Columna edicions.

"Petons de diumenge és una novel·la que parla de les petites revolucions personals que milers de dones, autèntiques heroïnes quotidianes, van haver de fer en aquest país per construir la seva felicitat en l’entorn hostil i asfixiant de la dictadura i de la repressió religiosa. La seva protagonista, Valèria Isern, aconsegueix fer fort el seu amor en un temps que estimar-se era pecat i quan els petons que duraven una mica s’havien de reservar pels diumenges. Entorn de la seva història d’amor -aparentment ingènua- la Valèria construeix una vida plena, intensa i sàvia. La seva història trobarà el contrapunt en la correspondència que manté amb la seva amiga Elisa, que triat marxar del país per aconseguir la llibertat personal i la realització professional."